Ett upprop för demokrati i den digitala tidsåldern
På senare månader har massövervakningens omfattning blivit allmänt känd. Med några få musklick kan staten få tillgång till din mobilenhet och dina mejl, dina sociala nätverk och sökningar på Internet. Den kan följa dina politiska uppfattningar och aktiviteter och i samarbete med nätföretagen samla och spara dina uppgifter, vilket gör att den kan förutspå din konsumtion och ditt beteende.
Individens okränkbara integritet är demokratins grundsten. Människans integritet sträcker sig bortom den fysiska kroppen. I sina tankar, privata miljöer och kommunikationer har alla människor rätt att få förbli obevakade och oantastade.
Denna grundläggande mänskliga rättighet har förkastats och urholkats genom staters och företags missbruk av tekniska framsteg i massövervakande syften.
En bevakad person är inte längre fri; ett övervakat samhälle är inte längre en demokrati. För att behålla någon giltighet, måste våra demokratiska rättigheter gälla i såväl det virtuella som det verkliga rummet.
• Övervakning kränker den privata sfären och hotar tanke- och åsiktsfriheten.
• Massövervakning behandlar varje medborgare som potentiellt misstänkt. Den stjälper överända en av våra historiska triumfer, nämligen förmodandet att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats.
• Övervakning gör individen transparent, medan stat och företag verkar i hemlighet. Denna makt missbrukas, som vi har sett, systematiskt.
• Övervakning är stöld. Dessa uppgifter är inte allmänegendom: de tillhör oss. När de används för att förutsäga vårt beteende, berövas vi något annat: den fria viljans princip som är nödvändig för demokratisk frihet.
Vi kräver rätten för alla människor, som demokratiska medborgare, att avgöra i vilken utsträckning deras personliga uppgifter får samlas in, lagras och användas, och av vem; att få information om var deras uppgifter lagras och hur de används; att kunna få deras uppgifter raderade om de har samlats in och lagrats illegalt.
Vi uppmanar alla stater och företag att respektera dessa rättigheter.
Vi uppmanar samtliga medborgare att resa sig i försvar för dessa rättigheter.
Vi uppmanar Förenta Nationerna att bestyrka den omedelbara vikten av att försvara medborgerliga rättigheter i den digitala tidsåldern, och att upprätta en Internationell lag om digitala rättigheter.
Vi uppmanar alla regeringar att underteckna och följa en sådan förordning.
Fakta Publiceras i flera länder
- Uppropet publiceras i dag i åtminstone ett trettiotal olika tidningar i världen, däribland Dagens Nyheter (Sverige), Politiken (Danmark), Le Monde (Frankrike), El País (Spanien), The Guardian (Storbritannien) och Frankfurter Allgemeine Zeitung (Tyskland).
- Internationella dagen för mänskliga rättigheter firas den 10 december varje år på initiativ av FN.
- Uppropet har startats på initiativ av en grupp författare, inklusive Juli Zeh, Ilija Trojanow, Eva Menasse, Janne Teller, Priya Basil, Isabel Cole och Josef Haslinger.
- I dag hålls en presskonferens i Berlin med anledning av uppropet. Det går också att själv skriva under på adressen change.org/surveillance.